opvoeden & opgroeien
Archief | -/Baby/Gezondheid en veiligheid/Ziekten en aandoeningen/Mond- en voetzeer
Let op: Je bekijkt nu een gearchiveerde pagina met mogelijk verouderde informatie. Voor recentere informatie kun je verder zoeken op onze website

Mond- en voetzeer

Hand-voet-mondziekte (HVM) is een meestal onschuldige aandoening bij kinderen. Je ziet kleine, roodomrande blaasjes op de handen, voeten en in de mond. De blaasjes kunnen pijn doen.

Hand-voet-mondziekte is iets anders dan de veeziekte ‘mond-en-klauwzeer’.

Verschijnselen van hand-voet-mondziekte

De meeste kinderen hebben geen last van een infectie met hand-voet-mondziekte.

Heeft je kind er wel last van, dan begint het met lichte koorts en misselijkheid. De eerste anderhalve dag voelt je kind zich niet lekker en kan het last hebben van keelpijn, hoesten, neusverkoudheid, overgeven, hoofdpijn, spierpijn, buikpijn, diarree en niet willen eten. Daarna krijgt je kind rode vlekken in de mond die overgaan in blaasjes. Die blaasjes worden groter, waarna er pijnlijke zweertjes ontstaan in het mondslijmvlies. Hierna krijgt tweederde van de kinderen rode lijnen op de handpalmen en voetzolen en rode, langwerpige bultjes met gele blaasjes. Die bultjes jeuken niet. Sommige kinderen krijgen ook uitslag op de billen.

Waardoor ontstaat HVM?

De belangrijkste veroorzakers van hand-voet-mondziekte zijn twee virussen. De verschijnselen treden meestal drie tot zes dagen na besmetting op. Het virus verspreidt zich door de lucht via vochtdruppeltjes die afkomstig zijn uit de mond van het zieke kind, door aanhoesten of via de ontlasting.

Wat kun je doen tegen HVM?

Je kind geneest vanzelf weer. Zorg dat je kind goed drinkt en geef het een paracetamol(zetpil) tegen de pijn. Helpt dat niet, overleg dan met je huisarts.

Je kind is ongeveer twee weken lang besmettelijk. Probeer erop te letten dat je kind geen andere kinderen besmet door te hoesten.